A KORG Pa3X főbb jellemzői

2011.02.20. 10:00

KORG Pa3X Professzionális Arranger Workstation

A KORG Pa sorozat új terméke - a Pa3X – a valaha gyártott legtökéletesebb, legerősebb és legegyszerűbben használható Arranger Workstation. Az elmúlt években a KORG Pa sorozat volt a világon a legelismertebb, legirigyeltebb és legsikeresebb interaktív Arranger Workstation. A KORG most továbblépett azzal, hogy új, és valósághűbb hangokat kínál, fantasztikus új lehetőségekkel gazdagította az eszköztárat és korszerűbb, elegánsabb külsőt tervezett. Ismerje meg a Pa3X-t.

Főbb jellemzők

  • A továbbfejlesztett RX (Real eXperience) hangrendszer valósághűbb hangzást biztosít, beleértve az elismert Korg SV-1 Stage Vintage Piano-tól kölcsönözött zongorákat, valamint az Ambience Drums -t
  • A hatalmas belső ROM – 256 MB-nyi User PCM adat tárolása (lineáris adatok esetén ez 256 MB-nak felel meg*) –különlegesen nagy Wave memória használatát teszi lehetővé, ez pedig a lehető legjobb hangminőséghez vezet
  • A három paraméterezhető kapcsoló, a négy irányba mozgatható Joystick és a különleges Ribbon kontroller lehetővé teszi, hogy a hangképző rendszer működését teljeskörűen vezérelhesse (DNC).
  • Kétféle kivitel, a 61 billentyűs és a 76 billentyűs, félig-súlyozott billentyűzet közül választhat. Mindkettő billentésérzékeny és utánnyomás-érzékeny (Aftertouch)
  • Elegáns megjelenés és megbízható alumínium-borítás
  • TouchView™ TFT kijelző, a 76 billentyűs változaton motorral billenthető képernyő
  • Új Search tulajdonsággal kiegészített, professzionális grafikus interfész
  • Külön megvásárolható Hi-fi erősítő és hangszóró a Korg saját tervezésű Easy Connect rendszerével (nincs szükség semmi más eszközre, pl. kábelre)
  • A saját magát frissítő biztonsági PCM adat mentés – melyet a saját fejlesztésű Intelligent Re-Charge rendszer támogat
  • Továbbfejlesztett Style és Performance választás, több, mint 400 gyári beállítású stílus, melyek mindegyikének 4 variációja és 4 "Fill In + Break"-kiegészítése van, valamint 15 User bank, melyben kedvenc személyre szabott vagy saját maga által létrehozott stílusait és beállításait tárolhatja
  • Továbbfejlesztett gitár Mode 2 a valósághűbb gitár szólamok létrehozásához
  • Chord Sequencer funkció, melynek segítségével akkord-meneteket vehet fel
  • A stílusokhoz és a dalokhoz - a Master és az Insert effektekkel együtt - egyszerre akár 8 sztereó effektet is használhat. Újdonságot jelentenek a híres SV-1 Stage Vintage Piano-ból átvett Vintage effektek
  • A VoiceLive2 -ből átvett TC Helicon professzionális Vocal processzor
  • Az Adaptive Mic Setting (alkalmazkodó mikrofon beállítás) egy virtuális hangmérnök, mert automatikusan végrehajtja a hangjának megfelelő legjobb EQ, Compressor és Gate beállításokat
  • A “Waves Audio” Plugin-ek “MaxxAudio” csomagjából átvett Professional Final Mastering eszközök.
  • Új, Advanced Vocal Remover-rel (eltávolítja az ének szólamot) kiegészített kétfunkciós MP3/MIDI File lejátszó és felvevő.
  • Megnövelt kompatibilitás a MIDI File-k és az MP3 File-k grafikus formátumának Lyrics összetevőivel (+G).
  • Új Audio Chord Detection funkció, amely az MP3 File-okból automatikusan eltávolítja a Vocal Processor-hoz küldött akkordokat
  • Megnövelt GM kompatibilitás
  • Bővített többnyelvű karakterkészlet. A dalszövegek eredeti nyelven is olvashatóak (kivéve a keleti és arab nyelveket**).
  • * 16-bit-es, lineáris adatokkal számolva
  • ** ellenőrizze a használható nyelveket.


Pa3X

A Korg nevéhez fűződik a valaha gyártott legsikeresebb és legelismertebb Arranger billentyűzet. A Korg Arranger-ek, amelyeket világszerte számtalan profi zenész használ, verhetetlen hangminőségükkel és tudásukkal mindenütt lenyűgözik a hallgatóságot és a zenészeket. A Korg RX (Real eXperience = valóságos élmény) technológiája ezt a nagyszerű örökséget új technológiákkal és zenészektől származó ötletekkel ötvözte annak érdekében, hogy a professzionális Arrangerek új evolúcióját indíthassa el. Az eredmény egy valódi gyöngyszem, a Korg Pa3X.

Két kivitel közül választhat

A Pa3X két különböző változatban készül. A kisebbik modell 61 fél-súlyozott (Semi-weighted) billentyűs. A 76 billentyűs változatot Semi-weighted Action mechanika és motorikusan dönthető kijelző jellemzi. Mindkét billentyűzet fantasztikusan nagyon kézreálló és mindegyik modell billentésérzékeny, illetve érzékeli az utánnyomást (Aftertouch). Mindkettőt úgy tervezték, hogy a kezdőktől a profi billentyűsökig - mindenkinek megfeleljen.

Az első benyomások

Az elegáns alumínium külsőt és a használatra csábító felhasználói felületet az európai tervezőcsoport olyanra tervezte, hogy szinte vonzza a tekintetet. A fő panelt újratervezték és optimalizálták úgy, hogy a szabályzók és gombok ergonómiailag a lehető legjobban helyezkedjenek el.

A grafikus felhasználói felületet most még könnyebb olvasni és az új TFT Graphical Color Touch Screen is több ikont jelenít meg. A képernyő oldalára új gombok kerültek, amelyek segítségével gyorsan elérhetők a legfontosabb funkciók. Az új Search (keresés) funkció élő játék közben is gyorsan megtalál bármit. A 76 billentyűs modell motorikusan dönthető képernyővel rendelkezik!

A készülékhez egy kiváló hangminőségű hangszórót és erősítőt is terveztek, amely a billentyűzethez közvetlenül csatlakoztatható. Az otthoni és színpadi monitorozáshoz egyaránt használható PaAS a Korg “Easy Connect” (egyszerű kapcsolat) rendszerét használja: csatlakoztatásához semmilyen más eszközre, pl. kábelre vagy tápegységre nincs szükség, mégis minden hangot tisztán és erőteljesen szólaltat meg.

A legjobb hangminőség!


A Pa3x-t a Korg EDS (Extended Definition Synthesis) motorja hajtja. Az RX (Real eXperience) technológia és a DNC (Defined Nuance Control) rendszer egy már amúgy is nagyteljesítményű hangképző rendszer továbbfejlesztése, és ez az előadó számára lehetővé tszi, hogy pontosan és kifejezően szólaltassa meg hangok apró árnyalatait is. A Joystick-ot kijelölhető kapcsolókkal és Ribbon vezérlővel egészítették ki, az eredmény pontosabb kontroll és jobb kifejezőképesség.

Az igényes és profi mintavételezésnek köszönhetően a megszólalás élethűbb, mint valaha. Több, mint 1100 hang között egy új sztereó Grand Piano-t (a húrok rezgésével és valósághű csillapításával) és az elismert KORG SV-1 szinpadi zongorából kölcsönzött elektromos zongorát, új fúvós hangszereket, basszusgitárokat és Stunning gitárokat is találhat. Az új digitális Drawbar-ok minden mellékzajt (fújás, billentyű lenyomás és felengedés zaja, stb.) hűen közvetítenek. Mindezek - akár akkord, akár dallamjáték esetén - tökéletes hangzást eredményez.

Több, mint 100 Drumkit – köztük több új Real Ambience Drumkit –segítségével bármilyen ritmikus struktúrát vagy hangzást létrehozhat, melyek a Drums Family Easy Editing-nek köszönhetően valóban hitelesen szólalnak meg. A szolgáltatásnak köszönhetően aprólékosan beállíthatja a hangerőt, a hangmagasságot, az EQ-t, az Ambience-t és még sok más jellemzőt.
Az amúgy is hatalmas 256 MB-os memória (PCM User Memory) a kiegészítő EXB-M256 memóriabővítő kártyával 512 MB-ra bővíthető (16 bit-es lineáris adatokkal számolva), így egyszerűen tárolhatók a testreszabott hangok. Egy másik újdonság a mindenféle gyári és felhasználói PCM adathoz használható, saját magát frissítő PCM Data Memory Backup tároló, mely lehetővé teszi a Pa3X gyorsabb felállását. A tároló állandó feltöltéséről egy intelligens újratöltő rendszer gondoskodik.

A belépített Sampler-ben egy új kompressziós eszköz (Sound Compression) (veszteségmentes, az arány: 1:2) is található. A Korg Pa3X, WAV, AIFF és Akai mintákat tud betölteni és WAV-ba vagy AIFF-be képes importálni. A hangok szerkeszthetők és minden egyes hanghoz akár 24 oszcillátor is használható!
A General MIDI-s (GM) hangszín bank továbbfejlesztésének eredménye a kompatibilisebb GM File kezelés.

Stúdióminőségű effektek


A profi effektek használata nem csak tökéletesebbé és stílusosabbá teszi a hangzást, hanem ezek segítségével elérheti, hogy a zenei Track-ek érdekesebben szólaljanak meg! A Korg híres a stúdióminőségű effektjeiről, a Pa3X pedig a legjobb Korg effekteket tartalmazza. Egyidőben akár 8 sztereó digitális multieffekt processzor is használható. A hagyományos Reverb-től és Delay-től kezdve a kevésbé elterjedt Vocoding effekteken át egészen az elismert SV-1 Stage Vintage Piano Vintage effektjéig több, mint 140 effekt-típus használható.

Néhány effekt egy adott hangszer effektezéséhez használható, míg mások a teljes mű végleges hangszínét, zengését és textúráját határozzák meg. Ami az utóbbit illeti, a Pa3X a piacvezető Waves Audio effektjeit tartalmazza. A Pa3X-ban a kiváló MaxxAudio csomag is megtalálható, melyet úgy jellemeznek, hogy "az audió jelátalakító eszközök következő generációja". Ezek a beépített effektek, melyek között megtalálható a MaxxBass, a MaxxVolume, a MaxxEQ, a MaxxTreble és a MaxxStereo is, páratlan megszólalást eredményeznek, használatukkal hangosabb, tisztább, teljesebb és tökéletesebb lesz a hangzás.

TC Helicon Voice Processor


A Korg hosszútávú együttműködése a "Vocal Harmonies"-ban világelső céggel - a TC Helicon-nal - a Pa3X-nál a "Vocal and Harmony Processing" úttörőjének elismert "Voice Processor"-ral folytatódik. Az új lehetőségekkel és algoritmusokkal, például egy kiváló "Pitch Correction"-nel rendelkező TC Helicon Voice Processor-nak köszönhetően a vokálok a lehető legjobb hangminőségben szólalnak meg. Akár 4 élethű hang és 2 dupla harmónia is rendelkezésre áll, melyet a billentyűzet, a MIDI, sőt még az MP3 bemenet segítségével is irányíthat. Az új "Audio Chord Detection" funkciónak köszönhetően az audió File-ból az akkordokat automatikusan el lehet távolítani és tovább lehet küldeni a "Vocal Processor" felé! További 5 effekt-blokk - az effektek között Reverb, Delay, µMod és speciális FX-ek, mint például Megaphone és Hardtune - is használatra vár.

Az Adaptive Mic Setting egy olyan speciális funkció, amely az RX technológiával karöltve azonnal működni kezd, mihelyt mikrofont csatlakoztat az XLR/Combo szimmetrikus bemenethez. Ez a fantasztikus újítás figyelemmel kíséri a bejövő jelet és automatikusan módosítja az Adaptive Gate, az EQ, a Compression és a De-Esser különböző paramétereit annak érdekében, hogy a vokálok lágyan, stúdió minőségben szóljanak. Az Adaptive Mic Setting a Korg egyedülálló újítása az Arrangerek világában!
A profi vokális előadás érdekében a előlapra - könnyen elérhető helyre - 3 gomb és 3 nyomógomb került, amelyek segítségével a legfontosabb vokál-funkciókat vezérelheti.

Használja a stílusokat!


A Pa3X több, mint 400 stílust tartalmaz. Ezek mindegyike egy-egy tökéletesen megvalósított zenei környezet, amelynek egy bizonyos zenei stílus megszólaltatása a célja. A Pa3X azonnali hozzáférést tesz lehetővé a zenei műfajok eme elképesztően széles skálájához. Minden egyes stílus egy-egy, összesen 4 féle Fill In + Break pattern-nel variálható. Az új Auto Fill funkcióval ezek a pattern-ek a variációk átkapcsolásakor automatikusan megszólalnak. A nemzetközi szakemberekből álló hangszín-tervező csoport számtalan új stílust alkotott, mindenki által ismert és elismert stílusaink közül néhányat pedig új hangokkal és új effektekkel egészített ki. A Pa3X-ban 1200 olyan memóriahely is található, melyre saját készítésű új stílusokat és beállításokat menthet el.

A 2-es gitár mód (Guitar Mode 2) számos új paramétere lehetővé teszi, hogy a gitár Track-ek valósághűek, autentikusak legyenek.

Egy új funkció, a Chord Sequencer, játék közben folyamatosan felveszi a megszólaltatott akkordokat és így a felhasználó számára lehetővé teszi, hogy a saját akkordmenetére játsszon.

Lejátszó és szekvenszer


A fő zenei formátumokon kívül a híres Korg XDS Crossfade Dual Sequencer Player mind az MP3, mind pedig a MIDI File-ok “+G” formátumát támogatja és a lejátszás együtt is elindítható. Ez az új tulajdonság lehetővé teszi a beépített kijelzőn és a külső monitoron (ha megvásárolta a VIF4 bővítőt is) megjelentetett, szöveget és grafikát is tartalmazó háttér szekvenciák lejátszását. A Pa3X egy úgynevezett Marker funkcióval is rendelkezik, melynek révén egy dalban tetszés szerinti helyre ugorhat. Játék közben a kotta megjelenítését a Score Viewer funkció teszi lehetővé.

Egyidejűleg két különböző MP3 vagy MIDI File is lejátszható, a MIDI és MP3 File hangneme transzponálható, lejátszási sebességük gyorsítható és lassítható. Az Advanced Vocal Remover technológia lehetővé teszi, hogy MP3 File-kból hihetetlen pontossággal vokálokat távolítson el. Az Advanced Vocal Remover sokkal több, mint egy egyszerűbb, a közép csatorna vágásával manipuláló eszköz, mert megtartja a dal eredeti sztereó elrendezését és csak a fő vokálokat tünteti el.

A továbbfejlesztett 16 sávos szekvenszerrel nem csak szekvenciákat készíthet, hanem a Backing Sequence funkció segítségével gyorsan és egyszerűen egy komplett dalt is létrehozhat. A Pa3X a lejátszott teljes műsor felvételére is alkalmas! Megszólaltathat egy MIDI File-t, játszhat a billentyűzeten, énekelhet és mindezt MP3 formátumban felveheti, majd egy külső USB-s eszközön, vagy a belső merevlemezen tárolhatja (csak a 76 billentyűs változatnál, a 61 billentyűs változatnál a HD-t külön meg kell vásárolnia).

SongBook


Élő játék során különösen hasznos a SongBook, amely egy teljesen programozható és könnyen kereshető zenei adatbázis. Minden bejegyzés tartalmazza az adott zeneszám lejátszásához szükséges összes beállítást. A bejegyzés behívja a stílust, a MIDI File-t vagy az MP3-at, valamint a dal tökéletes lejátszásához szükséges összes más Performance paramétert.


A Pa3X főbb műszaki jellemzői

Billentyűzet:

-61 félig-súlyozott Velocity és Aftertouch érzékeny billentyű
-76 félig-súlyozott Velocity és Aftertouch érzékeny billentyű

Rendszer:

OPOS (Objective Portable Operating System)
RX (Real eXperience)
DNC (Defined Nuance Control)
Natural Ambience Drums Sound Technology
Multitasking, lejátszás közbeni beolvasás lehetősége
Upgradable Operating System
Self-Refresh Battery a PCM adatok számára

Hanggenerátor


-KORG EDS (Enhanced Definition Synthesis) hanggenerátor:
-120 hang, 120 oszcillátor
-Rezonáns szűrők
-Minden Trach-hez háromsávos EQ

Effektek


8 tagból álló sztereó digitális Multi-Effekt
140 effekt tipus + VOCODER
WAVES Master effektek
(MaxxEQ, MaxxBass, MaxxTreble, MaxxStereo, MaxxVolume)
TC Helicon Voice Processor technológia, 7 effekttel:
Négy szólamú Harmonizer, Double, µMod, Reverb, Delay, Filter, HardTune, Pitch Correction + Compressor, EQ, Gate (a mikrofon bemeneten Adaptive Mic Setting)

Hangok és Drumkit-ek


Több, mint 1100, köztük sztereó zongora és GM Level 1 & 2 kompatibilis hangszínek; több, mint 90 Drum Kit
User terület: 512 hangszín, 128 Drum Kit
Defined Nuance Control (DNC) technológia
Real Drum Ambience
Digitális Drawbar-ok: 9 Footage
Realtime vezérlők: Paraméterezhető szabályzók
A hangszínek és Drum Kit-ek teljeskörű szerkesztése
Mintavétel: Record, Edit, Time Slice, Compression Tool, Korg, Wav, AIFF és Akai File Load/Import; Wav és AIFF File Export
PCM RAM memória: 128 MB (lineáris adatok esetén ez 256 MB-nak felel meg), a külön megvásárolható EXB-M256 bővítőkártyával 256 MB-ra bővíthető (lineáris adatok esetén ez 512 MB-nak felel meg)

Stílusok

Több, mint 400 előre elkészített stílus
1200 stílus hely a Favorite bankokban
Nyolc stílus Track, 4 Single Touch beállítás, 4 Pad és stílusonként egy Style Performance Guitar Track 2 mód
Kompatibilis a régi "i-sorozat" és Pa sorozat stílus formátumaival
Step Record, Track Event Edit funkció

Stílus vezérlők: 3 Intro, 4 Variation, 4 Fill, Break, 3 Ending, Synchro Start/Stop, Tap Tempo/Reset, Fade In/Out, Bass Inversion, Auto Fill, Manual Bass, Tempo Lock, Memory, Accompaniment/Real Time Track Balance Volume, Accompaniment Mute, Drum Mapping, Snare & Kick Designation, Single Touch

Akkord szekvenszer

Realtime Style Chord Sequencer Recorder
Performance / STS
512 Realtime Performance hely
STS: Memorize Realtime Track-ek és Voice Processor beállítások

Szekvenszer


Quick Record (Backing Sequence)
Multitrack és Step Record funkció
16 Track, 200 000 esemény
SMF formátum
SongBook

Kompatibilitás


"i-sorozatú" modellek: stílusok
Pa sorozat: stílusok, Performance, Program/Sound, Song, SongBook, Pad

Általános vezérlők


Master Volume, Real Time-Acc/Seq Balance Volume, Ensemble, Octave Transpose, Master Transpose, Style Change, Quarter Tone és Arabic Scale, Performance/STS - Realtime kontrollerek: Joystick (hangmagasság és moduláció), Ribbon Control, 8 Assignable Sliders, MP3 Volume, Mic Volume, Mic Harmony/Double Vol., Mic Reverb/Delay Vol., 3 Assignable Switches, Tempo +/-, Dial, Up/+, Down/- - Search Function

Vezérlő bemenetek


Damper Pedal (a külön megvásárolható DS-1H Half-Damper pedál használatának támogatása), Assignable Pedal/Switch, EC-5 (Programmable Multi-Switches)

Analóg kimenetek


Aszimmetrikus és szimmetrikus Left/Mono, Right/Mono, Out 1, Out 2 kimenetek
Fejhallgató (az előlapon)

Digitális kimenetek


S/P DIF (48 kHz – koaxiális), a Main Stereo Output-ok tükrözése

Line (vonalszintű) bemenetek


2 aszimmetrikus és szimmetrikus Left/Mono, Right/Mono bemenet

Mikrofon bemenet


Szimmetrikus Combo XLR bemenet, Gain szabályzóval (15 - 50 dB) kapcsolható Phantom táplálás

MIDI


In, Out, Thru; szabványos MIDI csatlakozók
USB-s MIDI kapcsolatot biztosító USB Device port
Önálló Track kijelölés
8 felhasználó által definiált MIDI Setup

USB


2 USB Host Front/Rear (2.0 Hi Speed) és 1 USB Device Rear (1.1 Full Speed) csatlakozó

Hard Disk / adattárolás


Szabványos 4 GB-os USB memória
Külön megvásárolható 2.5"-os SATA Hard Disk Driver (a 61 billentyűs változatnál)
Szabványos belső 2.5"-os SATA Hard Disk Drive (a 76 billentyűs változatnál)

DVD-CD lejátszó / Floppy Disk


USB-n keresztül csatlakoztatható, külön megvásárolható DVD/CD/FD Drive

Kijelző


Pa3X 61: felbontás: 320 x 240 pixel - TFT Color TouchView Graphic Touch Screen;
Pa3X 76: motorral dönthető kijelző – felbontás: 320 x 240 pixel - TFT Color TouchView Graphic Touch Screen

Órajel


Internal System Clock

Fogyaszás


35 W – 50 W az Amplification Bar (PaAS) csatlakoztatása esetén

Méretek (szélesség x mélység x magasság)


980 x 366 x 145 mm – kottatartó nélkül (61);
1192 x 366 x 145 mm - kottatartó nélkül a kijelző legalsó állásánál (76)

Tömeg


14.7 kg (61); 17.5 kg (76)

Tartozékok

Használati utasítás, AC hálózati kábel, kottatartó, kellékeket tartalmazó lemez

Külön megvásárolható kiegészítők


PaAS erősítő rendszer
ST-SV1 billentyű állvány
EXB-M256 - 256 MB RAM bővítő kártya
VIF4 - Video Interface kártya
EXP-2 - Expression/Volume pedál
XVP-10 - Professional Expression/Volume pedál
EC5 - Assignable Multi-Switch Controller
DS-1H - Damper pedál
PS-1 - kapcsolópedál
HDIK-2 - Hard Disk Kit szerelő csomag (csak a 61 billentyűs változathoz)

Pa AS - Pa erősítő rendszer a Pa3X-hez (a 76 és 61 billentyűs változathoz)

Rendszer

3 csatornás erősítő rendszer

Teljesítmény

2x20 W (közép és magasfrekvencián) + 1x40 W (Sub Woofer)

Hangszórók


5 darab: 2 középsávú (80 mm) + 2 Tweeter + Dual Coil Subwoofer (130 mm).
Hangszóróláda
Bass Reflex rendszerű alumínium doboz

Csatlakoztatás


Extremely Simple Connection. A Pa3X tápfeszültsége és kimeneti audió jele egy speciális csatlakozón keresztül kapcsolódik. A csatlakoztatáshoz külön kábelezésre nincs szükség.

Méretek (szélesség x mélység x magasság)


992 x 173 x 137 mm

Tömeg


5.7 kg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pa3x.blog.hu/api/trackback/id/tr782723115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása